C'est une vieille recette donnée il y a longtemps sur un forum de cuisine par un cuisinier franco-italien, Ruggero, et repris par Catherine, une amie de Besançon, qui a affiné les dosages. Une pincée de ce sel assaisonne avantageusement n'importe quel plat. L'arrivée du Thermomix m'a donné l'envie de refaire et voici ce que ça donne.
Ingrédients:
500 g de sel
5 têtes d'ail
5 branches de romarin
3 feuilles de laurier
8 g de thym
3 clous de girofle
Eplucher l'ail et le mettre dans le bol du TMX. Ajouter le reste des ingrédients et mixer 15 sec vitesse 10. Vous allez obtenir une pâte épaisse.
Verser cette pâte sur une plaque à four et faire sécher au soleil. Compter une bonne journée au soleil. Si la météo n'est pas clémente, il vous restera la possibilité de le faire sécher à four doux (60°C) pendant 7 à 8 heures.
En séchant, le sel s'agglomère. Il convient de le repasser au TMX environ 20 sec V10.
Mettre en pots.
This is an old recipe given on a cooking forum long ago by a Franco-Italian chef, Ruggero, and revisited by Catherine, a friend of Besançon, which has refined the dosages. A pinch of this salt seasoned favourably any dish. The arrival of the Thermomix gave me the urge to remake and here's what happens.
Ingredients:
500 g of salt
5 heads of garlic
5 branches of Rosemary
3 bay leaves
8 g of thyme
3 nails cloves
Peel the garlic and put it in the bowl of TMX. Add the remaining ingredients and mix 15 sec speed 10. You'll get a thick paste.
Pour this batter on an oven plate and dry in the Sun. You will have to deal a good day in the Sun. If the weather is not lenient, it will remain you the possibility of dry to sweet oven (60 ° C) for 7 to 8 hours.
As it dries, the salt agglomerates. Process in the TMX about 20 sec V10.
Put in jars.
Ingrédients:
500 g de sel
5 têtes d'ail
5 branches de romarin
3 feuilles de laurier
8 g de thym
3 clous de girofle
Eplucher l'ail et le mettre dans le bol du TMX. Ajouter le reste des ingrédients et mixer 15 sec vitesse 10. Vous allez obtenir une pâte épaisse.
Verser cette pâte sur une plaque à four et faire sécher au soleil. Compter une bonne journée au soleil. Si la météo n'est pas clémente, il vous restera la possibilité de le faire sécher à four doux (60°C) pendant 7 à 8 heures.
En séchant, le sel s'agglomère. Il convient de le repasser au TMX environ 20 sec V10.
Mettre en pots.
This is an old recipe given on a cooking forum long ago by a Franco-Italian chef, Ruggero, and revisited by Catherine, a friend of Besançon, which has refined the dosages. A pinch of this salt seasoned favourably any dish. The arrival of the Thermomix gave me the urge to remake and here's what happens.
Ingredients:
500 g of salt
5 heads of garlic
5 branches of Rosemary
3 bay leaves
8 g of thyme
3 nails cloves
Peel the garlic and put it in the bowl of TMX. Add the remaining ingredients and mix 15 sec speed 10. You'll get a thick paste.
Pour this batter on an oven plate and dry in the Sun. You will have to deal a good day in the Sun. If the weather is not lenient, it will remain you the possibility of dry to sweet oven (60 ° C) for 7 to 8 hours.
As it dries, the salt agglomerates. Process in the TMX about 20 sec V10.
Put in jars.
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